Je leven binnen een dag transformeren

Je leven binnen een dag transformeren

Is het mogelijk om je leven binnen één dag compleet te transformeren? Het korte antwoord daarop is ‘ja’. Het daadwerkelijke antwoord is een stukje complexer. Oké, misschien duurt het iets langer dan een dag. Misschien heb je er op zijn minst een week voor nodig, misschien wel een jaar. En zelfs dan is het nog compleet afhankelijk van je persoonlijke situatie. Toch is het niet enkel om de pakkende titel dat ik het zo heb geschreven. De keuze om je leven te veranderen is namelijk wél binnen een dag gemaakt. Slechts één bewust moment, dat is alles wat je nodig hebt.

Het besluit om mijn leven volledig om te gooien was al een tijdje in mijn nek aan het hijgen als die ene klasgenoot van de basisschool die altijd net iets te graag aan het stuur van je fiets wilde hangen terwijl je samen naar de gymzaal fietste. Ik voelde me over het algemeen onvoldaan en ik had het gevoel dat ik een aantal dingen in mijn leven veel beter kon doen. Zelfs dan vroeg ik mezelf soms af: Is dat niet gewoon die kritische-ouder-modus die bij mij net iets te hard staat aangedraaid? Ben ik niet te streng voor mezelf? Maar in mijn lichaam bevond het antwoord zich al voor lang. En mijn lichaam is een lichaam dat zich niet laat negeren of over zich heen laat lopen. ‘Luisteren zul je, verdomme. Net zolang tot ik tevreden ben met wat je doet.’ -Ik zou gek zijn om dat mooie lichaam van me niet te koesteren, dus luisteren deed ik.

Collectieve neerwaartse spiraal

Toen we in 2020 als land voor het eerst in lockdown gingen merkte ik dat we al gauw met zijn allen in een neerwaartse spiraal terecht kwamen. Het werd steeds lastiger om goed voor mezelf te zorgen en toen we een jaar later nog steeds in dezelfde loop zaten merkte ik dat ik steeds vaker dacht: Wat maakt het eigenlijk nog uit? Een hele slechte mindset die ervoor heeft gezorgd dat ik mijn lichaam heb verwaarloosd, of althans niet de aandacht en liefde heb gegeven dat het altijd al verdiende.

Ik at weliswaar nog steeds gezond en ik ben gedurende alle lockdowns doorgegaan met sporten zoals ik dat altijd thuis deed, maar elk weekend liet ik al mijn principes compleet varen. Het was niet eens meer de vraag of ik in het weekend ging feesten, dit werd een gegeven. Alles waar ik dan de week daarvoor had gewerkt, spoelde ik door de figuurlijke wc pot en de maandag daarop begon het riedeltje dan weer opnieuw.

Zo heb ik dit maanden volgehouden, misschien wel een heel jaar. In de tussentijd heb ik vaak momenten gehad waarop ik dacht: ‘Dit kan zo niet langer. Ik moet hiermee stoppen, want zo word ik niet oud.’ Mijn gezondheid ging achteruit en ik had veel “onverklaarbare” klachten. Maar het weekend daarop verbaasde ik mezelf weer, wanneer bleek dat ik ook met gemak twee dagen zonder slaap of fatsoenlijk eten en drinken kon overleven. 

Klaar om mijn leven te updaten

De dagen daarna waren gevuld met schuldgevoel naar mezelf toe. Het werd steeds lastiger om mezelf met trots in de spiegel aan te kijken en ik vond mezelf ongeloofwaardig. Ik wist zó goed wat ik moest doen om mijn leven te beteren, maar ik kon blijkbaar nog steeds de motivatie niet vinden. En dit nam ik mezelf kwalijk. Waarom wilde ik dit niet graag genoeg? Er heeft veel moeten gebeuren voordat het daadwerkelijke kwartje uiteindelijk écht viel. Maar ik voelde aan mezelf dat ik dit keer meer vastberaden was dan ooit tevoren.

Wat ik wilde: Meer energie, sterker lichaam, stabiel humeur. 

Wat ik hiervoor moest veranderen: Mijn slaappatroon, eetpatroon, persoonlijke relaties en de invulling van mijn vrije tijd. 

Het staat nu geschreven alsof het heel simpel is, maar dat is het in realiteit niet. Het betekent namelijk dat je afscheid moet nemen. Afscheid van een realiteit waarin je al een hele tijd comfortabel bent. Hoe ongezond of destructief het ook mag zijn. En om comfort achter je te laten heb je kracht en vastberadenheid nodig. Ga er gerust met jezelf voor zitten en stel dan de vraag aan jezelf: ‘Wil ik echt veranderen?’ Wil je echt veranderen of vind je het wel prima zo?

Weet je zeker dat je bereid bent om er hard voor te werken en je discipline zwaarder te laten wegen dan al het andere? Zwaarder dan wellicht plezier, comfort, gewenning of verslaving. Het heeft mij heel wat jaren gekost, maar uiteindelijk was ik er wel. Ik zag mijn leven voor me hoe ik het wilde hebben en ik wist wat ik moest doen om dit te bereiken.  

Dit is wie ik hoor te zijn

Voor mij is het uiteindelijk het beste geweest wat ik ooit voor mezelf heb gedaan. Van discomfort heb ik zelf weinig last gehad, want dit is hoe ik altijd hoorde te leven. Ik ben nu precies waar ik hoor te zijn en ik voel me zoals ik me altijd hoorde te voelen; Energiek, sterk en positief. Alles waarvan ik dacht dat het me plezier gaf of ontspanning, bleek het tegenovergestelde te zijn. Ik haal nu voldoening uit het leven zoals het is en ik stel het niet meer uit tot dat ene moment van zogeheten release.

Net zoals ik besloot niet meer op bepaalde momenten te wachten om me goed te voelen, besloot ik ook niet meer te wachten op bepaalde fases in mijn leven waar ik dacht eindelijk mezelf te kunnen zijn en mijn volledige potentieel te benutten. ‘Als ik straks weer een fulltime baan heb pas ik mijn slaapritme wel aan. Als het zomer is ga ik wel weer gezonder eten.’ Al die klassieke gedachtes en mindset die ervoor zorgen dat je je leven aan het uitstellen bent.

Ik bepaal zelf of ik gelukkig ben. Ik bepaal zelf of ik me goed genoeg voel om succesvol te zijn in mijn werk. Ik bepaal zelf of ik fit en gezond ben. Ik bepaal zelf dat ik recht heb op succes, op alle vlakken in mijn leven. Jij kunt dit ook doen. Je geest is sterker dan je denkt. Ga hier 100% in geloven en er staat heel veel moois op je te wachten. 

Jij bepaalt.