Emotieregulatie: 3 oefeningen

Emotieregulatie: 3 oefeningen

Makkelijk toepasbare technieken die ik zelf ook gebruik.

Gedurende de dag ervaren we een hoop verschillende emoties. Emoties zijn noodzakelijk voor onze menselijke ervaring en ze maken het leven de moeite waard. Echter, een aantal emoties doen ons soms meer kwaad dan goed. We kunnen zelfs overspoeld raken door emoties. Dit kan in de weg staan van ons dagelijks functioneren of persoonlijke relaties. Door te leren hoe we deze emoties reguleren kunnen we onze interacties met anderen beter beheersen. Zo maken we het ietsje aangenamer voor onszelf.

Maar hoe pas je dit toe in het dagelijks leven? In deze post deel ik 3 emotieregulatie oefeningen die je zelf kan toepassen:

1. De ervaring ‘reframen’

Er zijn meerdere manieren om naar een ervaring te kijken. Op dit moment is het wellicht heel naar/verdrietig/oneerlijk – maar wat kan het nog meer zijn?

Kan ik op een andere manier naar deze ervaring kijken?
Helpt het mij om er op deze manier over na te blijven denken?
Wat zou ik tegen een vriend zeggen die dit meemaakt? – Als ik er op een rationeel-kalme manier naar kijk, wat is dan de situatie?

2. Verhoog je emotie

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het stimuleren van je emoties is een veelgebruikte techniek. Dit komt omdat wanneer je je kwetsbaar voelt je overgaat naar een hogere staat van opwinding, waardoor je een beter inzicht kan krijgen op je emoties en de situatie.

Je hoeft geen extreme maatregelen te nemen om je emoties te stimuleren. Eén manier is om te erkennen wanneer je je emotioneel overdonderd voelt. Wat voel je? Waar voel je het? En wat was de aanleiding voor deze emotie? Zo simpel kan het zijn.

3. Ontwikkel je Self-Soothing skills

Je kunt leren je stress te verminderen en te matigen door bewust en op een liefdevolle manier tegen jezelf te praten en je aandacht te richten op het heden.

Self-Soothing kan klinken als:
Ik kan omgaan met moeilijke situaties.
Ik heb gedaan wat ik kon met de kennis die ik toen had.
Ik ben genoeg.
Ik mag mijn naasten benaderen met mijn problemen of zorgen.

Self-soothing kan ook door middel van acties, als het luisteren naar je favoriete muziek of mindfulness gebruiken om jezelf weer te laten gronden.

Good luck and take care.

💜