Mensen begrijpen mij niet – Hoe dan wel?

Mensen begrijpen mij niet – Hoe dan wel?

Hoe maak ik kenbaar aan mensen dat ik me “anders” voel zonder heel “anders” over te komen? Onderwerpen als ‘burn-out’ of ‘depressie’ zijn meteen zo ontzettend beladen en niet bepaald leuke ijsbrekers. En als ik érgens geen zin in heb, dan is het wel om zo’n gesprek voeren. En posttraumatische stressstoornis staat nou eenmaal niet zo leuk op je CV, laten we eerlijk zijn. Toch wil ik dat mensen me beter begrijpen en de kans krijgen om het gesprek aan te gaan. Met open- en eerlijkheid kom je in ieder geval een heel eind; Ik deel mijn geleerde les hierin graag met jullie!


Je kan wel zeggen dat ik er een hobby van heb gemaakt om er af en toe een grapje tussendoor te gooien over mijn eigen mentale gesteldheid. Humor heeft mij geholpen in het verwerken van mijn issues, maar ook in het openstellen van mezelf naar mijn omgeving. Het is voor mij altijd een manier geweest om mensen er bewust van te maken, zonder meteen een uitnodiging te geven om er dieper op in te gaan. Is dit dan ook de beste manier? Waarschijnlijk niet. Maar dit heeft het voor mij makkelijker gemaakt om erover te praten. De afgelopen jaren ben ik hard mijn best aan het doen om praten over onze mentale staat te normaliseren. Dit doe ik niet meer alleen door het maken van (afwezige) dad jokes, maar ook door simpelweg te zeggen waar het op staat.

‘Het is maar een kopje thee’

Laat ik als voorbeeld nemen dat je met een vriend of vriendin hebt afgesproken om thee te drinken. Dit plan hebben jullie anderhalve week geleden al gemaakt. Gewoon, thee drinken. Stelt helemaal niets voor zou je zeggen, toch? Maar dán is de dag daar. De dag van tevoren realiseer je je dat je er al een paar dagen niet lekker in zit. Alle gesprekken gaan het ene oor in, andere oor uit. Je kan je nergens op concentreren en je zit erg laag in je energie. Je begint de afspraak met je vriendin te visualiseren en je hebt het gevoel dat je nog nooit in je leven ergens zo tegenop hebt gekeken.

Ja, zo dramatisch kan het soms zijn. En niet omdat je geen zin hebt in die vriendin, totaal niet. Je hebt juist zin om haar weer te zien en eindelijk in real-life bij te kletsen na al die Whatsapp-berichten heen en weer. In je hoofd heb je haar al 18 keer (vol enthousiasme!) verteld over je Corona avonturen van de afgelopen week. Maar alleen het idee al.. dat JIJ tegenover iemand moet gaan zitten, actief moet luisteren en dan OOK nog af en toe wat zinnigs uit moet kramen? Nee, sorry. Dat gaat hem echt niet worden hoor. Not today.

Als mijn hoofd er niet naar staat en ik voel me er niet prettig bij om gemaakte plannen door te zetten, dan laat ik dit tegenwoordig weten. Nee, niet met smoesjes van ‘ik heb hoofdpijn’ of ‘ik voel me niet zo lekker vandaag, net ongesteld geworden, zullen we een andere keer doen? bla bla..’ Nee. Plain and simple: ‘Mijn hoofd werkt niet mee vandaag, ik kan nauwelijks een gesprek voeren. Zullen we een ander keertje doen wanneer ik wat beter in m’n vel zit? Dat lijkt mij een stuk gezelliger.’ Op deze manier communiceren met je omgeving is stukken beter dan het altijd doorgeven van vage klachten. Neem het maar aan van iemand die spreekt vanuit ervaring.

Eerlijk duurt het langst

We willen anderen niet teleurstellen, dat zit nou eenmaal in onze aard. Maar sinds ik hier volledig transparant over probeer te zijn, heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand er niet goed op reageerde of geen begrip kon tonen. Sterker nog, ik maak best vaak mee dat de tegenpartij bijvoorbeeld aangeeft zich er zelf ook een stuk beter bij te voelen om de afspraak op een ander moment plaats te laten vinden. Everybody wins.

Sinds ik eerlijker durf te zijn, zijn mijn persoonlijke en zakelijke relaties aanzienlijk verbeterd, ze zijn namelijk gebaseerd op waarheid. En zo zie je maar, we zijn allemaal nog steeds gewoon mens en het is onmogelijk om altijd maar aan te staan. Dus, de volgende keer wanneer je bang bent of twijfelt om eerlijk te zijn en alvast andere -wel genormaliseerde- smoesjes aan het construeren bent, bedenk dan dat jij door eerlijk en open te zijn een ander uitnodigt om hetzelfde te doen. Zo heb je over het algemeen een betere communicatie en bouw je een sterke vertrouwensband. Met elkaar, maar als allerbelangrijkste: met jezelf. 


Meer lezen? Volg me op Instagram

💜 Of meld je aan bij de community: